A „Magyar Családokért díj” plakett leírása az alkotó, Józsa Judit kerámiaszobrász megfogalmazásában

Az „Erősség” – latinul Fortitudo – a négy sarkalatos erény egyike, olyan erkölcsi erény, mely állhatatossá teszi az embert. Aquinói Szent Tamás szerint ez az erényünk az élet legnagyobb veszedelmeiben segít, arra késztet, hogy akarjuk a jót bármilyen veszély vagy akadály ellenére is; képessé tesz a legnagyobb nehézségek elviselésére vagy elhárítására is. A keresztény erősség forrása maga Krisztus. Életünk során az erősség erénye folyamatosan növekszik. Együtt jár a jellem kialakításával, a személyiség nevelésével, s nagyon jelentős a keresztény nevelésben is, különösen az egyéniség alakulásának kritikus időszakaiban. A személyiséget és az igazságos cselekvőképességet csak erkölcsi erősséggel lehet megvédeni. Erre az erkölcsi erősségre különösen az élet nehéz döntéseiben van szükség.

A Magyar Családokért díj „Erősségünk” c. domborművében magyar népművészeti motívumainkra támaszkodva sajátos magyar ikonográfiát olvashatunk ki. A kompozíció fő motívuma a láthatatlan körformába írt négyzet és az azt kiegészítő körcikkek. Középen a négyzet a magyar házakat jeleníti meg. Ne felejtsük el, hogy eleink jurtában éltek, amelynek formája kör, középen a füstnyílással, tehát egy pont és ami körülötte van fogalom leképezéséről van szó. A ház a családok lakhelye és meggyőződésünk, hogy nekünk magyaroknak az erősségünk a magyar családokban van. Itt találjuk balra a kis rombusz-formájú motívumból, a női princípiumból kiinduló virágalakot, akinek két kis virágocskája is van, ő nem más, mint az édesanya két kis gyermekkel. A négyzet bal oldalán széttárt erős karokkal álló motívum, a kalotaszegi írásos motívumok közül nyilvánvalóan a férfi princípiumot képviseli, így ő a szép magyar bajszos férfi, az édesapa. Ezen túlmenően a kompozíció középpontjában lévő oszlop, nem is akármilyen, hanem az az oszlop, amely a négyzet, a ház közepén van, az ún. szelemen-fa vagy bódogasszony-fa, amely az ég boltozatját is tartja.

Az ég boltozatának körcikkében szárnyas napkorong, azaz a Teremtő Atyaisten adja áldását a családra. Továbbá ahogy fent, úgy lent elvének megfelelően a lenti körcikkben szárnyas világkerék utal az élet rendes körforgására, amelyben igencsak nagy szükség van a családok erejére, és lelki erejére is, amelyet a két oldalsó körcikkben húzódó beszélő, éneklő lélek galambok szimbolizálnak. A körcikkek metszésében a négy palmetta-motívum az ősi felfogás szerint a négy égtáj felé mutat, és ugyanakkor visszavezet az origóhoz, a középpontban lévő családhoz és annak összetartó erejéhez. Az Erősség erényének központja és alapja, erősségünk: a magyar család!

Kategória: Magyar Családokért Díj | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>