Arany Búzaszem Díjátadó 2014 – Dr. Ádám Veronika fővédnök köszöntő sorai

Dr. Ádám Veronika egyetemi tanár (Semmelweis Egyetem), az MTA rendes tagja, az Arany Búzaszem díjátadó fővédnökének köszöntő sorait Póka Éva, a díjátadó háziasszonya tolmácsolta az egybegyűlteknek, mivel az akadémikus asszony akadémiai elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

Tisztelt Díjazottak, Tisztelt Megjelentek!

Végtelenül sajnálom, hogy váratlan akadémiai elfoglaltságom miatt nem tudok jelen lenni a mai díjátadó ünnepségen.

Pedig örömmel vállaltam a megtisztelő felkérést, hogy legyek a mai rendezvény fővédnöke, mert elismeréssel tekintek a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége jó ügyeket felkaroló és jó embereket támogató tevékenységére. Abban a szigorú tudományos világban, amelyben én élek a gender nem szempont a teljesítményben. Csak a felfedezés, az eredmény számít. Nőnek lenni nem előny – jó, ha nem is hátrány. De egész pályafutásom során fontos volt, hogy segítsem egy olyan méltányos tudományos közéletet megteremtését, amelyben esélye van a tehetséges, kitartó, áldozatvállalásra is kész női kutatóknak.

Ezért is jó érzés egy olyan szervezet, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége meghívásának eleget tenni, amelynek egyik küldetése, hogy kivételes nők kivételes teljesítményét mutassa fel és ismerje el. Erre szolgál az Arany Búzaszem díj és ilyen kivételes nők a díj mai díjazottjai.

Wurst Erzsébet nagyon sokat tett a határon-túli magyarság lelki és szellemi karbantartásáért, a magyar nyelvű oktatásért, az egészséges, természetes magyarságtudat fennmaradásáért, – sok helyütt feltámasztásáért. Személyesen nem ismerem őt, de hallottam, olvastam áldozatos munkájáról és tisztelettel tekintek tevékenységére.

Dévény Anna munkásságát – már csak szakmájának természete okán is – jól ismerem. Legendás módszerét, amellyel súlyos beteg, mozgáskorlátozott gyermekeknek tudja visszaadni a mozgás örömét és a teljes élet esélyét, az egész világon elismerik. Neve fogalom a gyógyításban, oktatásban és a mozgásrehabilitációban, élete pedig egy nagyívű, de alázatos szolgálat mások szenvedésének enyhítése érdekében.

Kettőjük sorsában, életében közös a hazájuk szeretete és szolgálata. Nem a barokkos, pátoszos, nagyszavakban kifejezett hazaszeretet, hanem a tevékeny, a közösséget szolgáló, csendes, de kitartó áldozat egy ügyért, egy közösségért, végső soron a hazájukért. A Jó Isten tartsa meg bennük az erőt, a hitet minél tovább!

Köszönet a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének és az elnök Szőnyi Kingának is, hogy olyan kiválóságokat mutatnak fel mindannyiunknak, mint a mai két díjazott, akiknek példája segítheti az útjukat kereső, sokszor hitüket vesztett fiatalokat és megerősítheti hitükben azokat, akik szép és tartalmas életre vágynak.

Tisztelettel köszöntöm Önöket:

Ádám Veronika

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategória: Arany Búzaszem díj | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>