Teleki Júlia és Cseresnyésné Kiss Magdolna kapták az Arany Búzaszem díjat

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége november 25-én adta át a 2011 évi Arany Búzaszem Díjakat. Az elismerést idén Teleki Júlia délvidéki írónő és Cseresnyésné Kiss Magdolna, a Keskenyúton Délvidék 1944-45 Alapítvány képviselője kapta. A díjakat Schmittné Makray Katalin asszony, a köztársasági elnök felesége és Dr. Gerberné Farkas Zsuzsanna, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnök asszonya adta át.

Teleki Júlia (b) és Cseresnyésné Kiss Magdolna (j)

Teleki Júlia írónő Óbecsén él, nyugalmazott tisztviselő, békeharcos, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének, majd a Vajdasági Magyar Szövetségnek tartományi és községi képviselője. Sorsát és életcélját a csúrogi magyarok – köztük édesapjának tragédiája határozta meg. Júliát egy évesen háborús bűnösnek nyilvánították és 2011-ig ezzel a megbélyegzéssel élt. 2011. szeptember 20.-án rehabilitálták. 2006 óta harcolt ezért a rehabilitációért. Jelenleg is tántoríthatatlanul küzd az igazság felderítéséért, a kollektív bűnösség bélyegének eltörléséért, a holtak sírjainak méltó megjelöléséért.

Cseresnyésné Kiss Magdolna az „Akikért nem szólt a harang” emlékmisék szervezője. Elkötelezettje a Délvidéken történt magyarírtások feltárásának, a köztudattal való megismertetésének. Megkínzott apai nagyapja  a verbászi tömegsírban fekszik, szüleinek mindenükből kisemmizve kellett menekülniük a Bácskából, mert akkortájt háborús bűnnek számított az 1941-ben bevonuló magyar honvédek köszöntése is, már csak azért is, mert magyarok voltak. Cseresnyésné Kiss Magdolna több éve kitartóan, megingathatatlanul harcol ezért az ügyért.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a Kárpát-Medencében működő női szervezeteket és egyéni tagokat tömörítő, országos hatáskörű, közhasznú társadalmi szervezet, melyet 2000-ben alapított Ékes Ilona országgyűlési képviselő asszony. Olyan együttműködés, amely a nő, az asszony létének és szerepének a családban, a munkában és a közéletben való kiteljesítését tartja leglényegesebb célkitűzésének.

Cseresnyésné Kiss Magdolna (b), Schmittné Makray Katalin (k), Teleki Júlia (j)

Az Asszonyszövetség 2008-ban határozatot hozott az Arany Búzaszem Díj létrehozásáról. Minden évben, Szent Erzsébet napja körül egy olyan magyarországi és egy határon túli nőnek, asszonynak ítéli oda a díjat, akik – a mai világ önzésén felülemelkedve – példaadóan hoztak áldozatot a közösségért, a nemzetért.

A díjakat Schmittné Makray Katalin asszony,a köztársasági elnök felesége és Dr. Gerber Gáborné, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnök asszonya adta át. A díjazottakat Ékes Ilona képviselő (FIDESZ), az Asszonyszövetség tiszteletbeli elnöke méltatta.

A díjátadás a Parlamentben, a „Délvidéki Magyar Golgota 1944-45” három napos országos megemlékezés-sorozat keretein belül a „Főhajtás a kommunista vérengzés délvidéki áldozatai előtt” megemlékezésen történt.

Képek letölthetők az alábbi linkről:

https://picasaweb.google.com/111187620919329333644/AranyBuzaszemDijatado2011November25

A képek szabadon felhasználhatóak, kérjük a fotós nevét – Jámbor Orsolya – tüntessék fel.

Kategória: Arany Búzaszem díj, Sajtóközlemények | A közvetlen link.

Teleki Júlia és Cseresnyésné Kiss Magdolna kapták az Arany Búzaszem díjat bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Vid Józsefné hozzászólása:

    Férjem édesapja Dr.Vid József aljegyző volt Zomborba. 1944 telén eltünt. Azt beszélték hogy a szerb partizánok végeztek vele. Jó lenne többet tudni az esetről. Tisztelettel Vid Józsefné Miskolc

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>