Családvédelmi akcióterv – íme, a részletek!

Hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében a Várkert Bazárban. Az akcióterv célja a gyermekvállalás előtt álló akadályok csökkentése, hogy a vágyott, tervezett gyermekek megszülethessenek, és a már gyermeket nevelők támogatása. A részleteket Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfő reggel sajtótájékoztatón ismertette.
1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 18 és 40 év közötti nő, aki első házasságában él és 3 éven belül gyermeket szül, 10 millió forint kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsönben részesülhet. A hitel akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat, ha akkor veszik fel, amikor már az első gyermek úton van: az első gyermek érkezésekor ugyanis három évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát elengedik. Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik. A kölcsön havi törlesztőrészlete a 10 millió forintos maximális összeg felvételekor sem fogja meghaladni a havi 50ezer Ft-ot. A gyermekvállalást támogató program 2019. július 1-től nyílik meg, és három évig lesz lehetőség igénybe lenni. A támogatás „a 2019. július 1-je után megszületett babákra lesz érvényes, tehát azoknak a családoknak, akik 2019. július 1. után vállalnak gyermeket, illetve az után születik majd meg a gyermekük” – fogalmazott Novák Katalin.

2. Bővítik az otthonteremtési programot. A vissza nem térítendő CSOK mellé járó kamattámogatásos kölcsönt várhatóan 2019. július 1-től használt lakások megvásárlásához is fel lehet venni. A CSOK mellé jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három és több gyermeket családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A hiteleket 25 éves futamidővel, garantáltan 3% alatti kamattal lehet felvenni. A jövőben a használt lakások megvásárlásához ugyanebben az összegben, ugyanilyen feltételekkel lehet felvenni a a kamattámogatott kölcsönt.

Ezzel párhuzamosan eltörlik használt ingatlanok vásárlásánál a 35 millió forintos értékhatárt is, amely korábban a CSOK felvételének feltétele volt.

A cikk folytatásáért kattinson ide>>

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>