Gulácsy Irén díj

Asszonyszövetségünk a millennium évében, 2000-ben alakult (alapítója Ékes Ilona, jelenlegi elnöke Pirityiné Szabó Judit), 18 keresztény értékrendű női, nőket segítő civilszervezetből. Élet, érték és érdekszövetség a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége: olyan együttműködés, amely a nő, az asszony létének és szerepének a családban, a munkában és a közéletben való kiteljesítését tartja leglényegesebb célkitűzésének.

Nagy Zsófia díjazott 2008

Nagy Zsófia díjazott 2008

Hisszük, hogy életünk, női, asszony mivoltunk lényege: hűség, értékőrzés, életadás. Igent mondunk az életre, a családra, az időn és téren átívelő összetartozásra. Az asszonyok dolga: a mindennapok kovászával újra és újra jövőt gyúrni. A reménykedésért is meg kell dolgozni. A hitért is meg kell harcolni. Minden közös lépésért sok ezret kell előtte megtenni.

Mert egyedülmaradva hinni a legnehezebb.

Mert elszakítva összetartani mégnehezebb.

Mert szavak nélkül vallani, tettek nélkül alkotni lehetetlen.

Ezért határoztuk el, hogy díjat alapítunk, amellyel nőtársaink tehetségére, rátermettségére akarjuk irányítani a figyelmet. Biztatni, segíteni szeretnénk, hogy vállalják a „keskeny ösvényen” járást, hogy a nőiesség és a  munkahelyi döntéshozatal, a család és a közélet, összeegyeztethető. A díjat a Kossuth Lajos Szónokverseny szónokverseny általunk legjobbnak ítélt női résztvevőjének adjuk át minden évben.

Ezt a díjat Gulácsy Irénről neveztük el. Manapság ritkán hallani róla, holott a két világháború közötti magyar irodalom legolvasottabb szerzői közé tartozott. Fekete vőlegények című regényét élete során 23-szor adták ki, Hamueső című műve az Erdélyi Szépmíves Céh kiadó első köteteként jelent meg. A nemesi családból származó írónő 1894-ben a Szeged melletti Lázárpusztán született és 1945-ben, Budapest bombázásakor vesztette életét.

És, hogy miért pont őróla neveztük el a díjat?

Gulácsy Irén

Gulácsy Irén

Úgy gondoltuk, hogy élete, munkássága példakép lehet a mai nők számára is.Korán, még a 16 évet be sem töltötte, mikor férjhez ment. Férje pár év múlva, váratlanul beteg lett és nem is gyógyult meg többet karosszékhez kötött, magával tehetetlen emberroncs maradt élete végéig. Az ápolás és a kenyérkereset gondja is a fiatalasszony vállaira nehezült, aki önfeláldozó hitvesi szeretettel vállalta ezt az emberpróbáló feladatot. Hírlapíró, munkatársa lett lassankint majdnem minden nagyobb erdélyi lapnak és folyóiratnak. Majd egymásután jelentek meg novelláskötetei, regényei, színdarabjaival is jelentős sikert aratott.

Benedek Elek földön járó szentnek nevezi. Így szól róla: „Bizony mondom: az  ő szerelme, az  ő türelmessége, az ő gyöngédsége, az  ő panasztalan önfeláldozása nem e világból való.”

Komolyan vette regényírói feladatát is, a Fekete vőlegények című történelmi regényéhez előtanulmányokat végzett és állítólag húsz kötetnyi jegyzetanyagot készített el és ekkora ismeretanyagot épített be a leghíresebb, legolvasottabb művébe.

Bánhegyi Jób 1937-ben így ír : „..nem lett Gulácsy Irén csupán szórakoztatni akaró író, hanem súlyos magyar társadalmi és történelmi kérdések megindult lelkű bogozgatója;…lett belőle a veszedelemre és pusztulásra figyelmeztető vészharang, de nem azért, hogy elcsüggesszen, hanem hogy a társadalom lelkiismeretét felriassza, életösztönét öntudatra korbácsolja, akaraterejét önmentő tevékenységre felvillanyozza. Gulácsy Irén művészetének nagy érdeme, hogy egész fogantatásával benne gyökerezik korunk égető problémavilágában és a magyar föld és nép iránt való szinte szenvedélyes rajongással kíván részt venni a fájó kérdéseknek megoldásában.”

A mai kornak is nagy szüksége van hasonló nőkre, asszonyokra, akik kellő érzékenységgel, odafigyeléssel, felelősséggel keresik a válaszokat, megoldásokat a problémáinkra.

A bejegyzés kategóriája: Gulácsy Irén díj
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>