Jochapress.hu: Ismét sikeres volt a Kárpát medencei női sakktorna

A Kárpát Medencei Magyar Sakkozó Nők 2. rapid sakktornájára került sor szombaton a Nemzetstratégiai Kutató Intézet budapesti dísztermében. Az esemény létrejöttét támogatta az Intézet igazgatója, Szász Jenő, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége valamint a Sirály Életmód SE.

A terem befogadóképessége miatt 40 indulóban maximált mezőny – három korosztály – tagjait a Kutató Intézet munkatársa, Zsonda Márk köszöntötte.

– A tavalyi eseményhez hasonlóan örülünk a torna létrejöttének, hiszen a részvevők sakktudásuk összemérése mellett tovább erősíthetik a Kárpát-medencei magyarsághoz való tartozásukat és újabb baráti kapcsolatokat építhetnek ki egymással. A részvevők többsége ez alkalommal Felvidékről és Délvidékről érkezett, de asztalhoz ült egy Ausztriában élő testvérpár is. A sakk a fentebb említett célok megvalósításához kitűnő kereteket biztosító sport, ezért is bízunk a rendezvény sikerében.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége képviseletében Szőnyi Kinga elnök-asszony köszöntötte a családtagokkal és kívülálló érdeklődőkkel együtt legalább 70-80 fős vendégsereget. Üdvözölte a hazai és külföldi sakkozókat és családtagjaikat abban a reményben, hogy a csak nők számára kiírt sakktornán a tavalyihoz hasonlóan izgalmas csaták zajlanak majd, miközben óhatatlanul is erősödnek a 2018-ban ugyanitt megkötött barátságok, illetve újabb szálak is szövődnek az anyaországiak és a határon túli magyarok között. Külön köszöntötte a 77. évében járó, budapesti illetőségű, teljesen amatőrnek számító Hatusák-Huzsvár Rezsőnét, aki egyébként az első fordulóban mindjárt győzelemre vezette figuráit.

Az elnök-asszony külön megköszönte a Nemzetstratégiai Kutató Intézet vezetésének a rendezvény befogadását, hiszen 2018 után ez évben is ezen a kellemes, már „bejáratott” versenyhelyszínen kaptak lehetőséget a sakktorna lebonyolítására. Külön köszöntötte Orsó Miklós nemzetközi versenybírót és Juhász Bélát, aki a Sirály Életmód SE vezetőjeként tett sokat az előkészítő időszak tennivalóinak sikeres elvégzéséért.

Feltétlenül említést érdemel, hogy a legutóbbi sakkolimpián igen kellemes meglepetésre 5. helyen végzett magyar női válogatott egyik tagja, a 2306 Élő-ponttal rendelkező Terbe Julianna is eljött és asztalhoz is ült.

A 2×15 perces rapid mérkőzések 7. fordulóját követően kialakult a győztesek és helyezettek sorrendje a következők szerint:

Hat ponttal lett első Terbe Julianna, akinek jobb értékszámításra is szüksége volt az ugyancsak hat pontot gyűjtött, mindössze 1968 Élő-ponttal rendelkező budapesti Tóth Nikolettával szemben.

Harmadik lett az 5,5 pontos Balsai Nikolett (1988 Élő-pontos), míg a 4. helyezett Terbe Zsuzsannának (2186) 5,0 pontra volt szüksége magas helyezése eléréséhez.

A legeredményesebb külföldi az Ausztriából érkezett, 4,5 pontos Vicze Kata (jobbról). Balról huga, Zsófia

Sokan talán még többet vártak a 2063 Élő-ponttal rendelkező, mindössze 11 éves Gaál Zsókától, aki remizett a végső győztes Terbe Juliannával, s végül 4,5 pontja a 8. helyhez volt elég.

A jó hangulatban véget ért tornán a részvevők abban a reményben búcsúztak egymástól, hogy 2020-ban ugyanitt ismét megmérkőzhetnek egymással.

Jocha Károly, jochapress.hu

A bejegyzés kategóriája: Híreink, Sajtómegjelenések
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>