Konferencia a magzatvédelemről – Kövér: a gyermekvállalás nemzetstratégiai ügy

A gyermek nem magánügy, hanem a közjó egyik eszköze, a gyermekvállalás pedig nemzetstratégiai kérdés – mondta az Országgyűlés elnöke a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének nemzetközi konferenciáján, pénteken, a Parlament felsőházi termében.

Kövér László Az élet ajándék című rendezvényen indokoltnak nevezte, hogy a gyermeknevelés költségeihez adókedvezménnyel vagy családi pótlékkal járuljon hozzá az állam, a gyermekeket nevelők ugyanis – érvelt – a közösségtől vesznek át terheket a jövő érdekében. A házelnök szerint a családi adókedvezmény nem valódi kedvezmény, hiszen nem kedvezőbb helyzetbe hozza a családosokat a gyermektelenekhez képest, csupán csökkenti hátrányaikat a megélhetés tekintetében.

Egy nemzet életerejét mutatja, hogy polgárai vállalnak-e nagy számban gyermekeket – hangsúlyozta Kövér László, hozzátéve: fontos, hogy hallassák a hangjukat azok is, akik élhető jövőt szeretnének utódaikra örökíteni. Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: azokhoz a lányokhoz, édesanyákhoz is szeretettel kell közelíteni, akik néha súlyos élethelyzetbe kerülnek, és segíteni kell őket a megfelelő döntés meghozatalában.

Felidézte a gyermekklinikákon dolgozók megrázó és örömteli küzdelmét a koraszülöttek megmentéséért és azt a sokszor megdöbbentő életigenlést, amelyet az állami gondozásban élők vagy az örökbefogadott gyermekek képviselnek. “De megtesz-e az egész társadalom mindent azért, hogy a magzat életben maradjon?” – tette fel a kérdést, a cél érdekében segítségül hívva a civil szervezeteket és az édesanyákkal foglalkozó orvosokat.

Carlo Casini, az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága, valamint az Olasz Életvédő Mozgalom elnöke hangsúlyozta: gyakran védte meg Magyarország alaptörvényét az EP-ben, amelyet kemény támadások értek amiatt, hogy az emberi élet kezdetére a fogantatással tekint, illetve a házasságot két különböző nemű ember közötti köteléknek tartja.

Felidézte azt a korábbi, általa is kezdeményezett javaslatot, amely az emberi embriók kísérleti célú felhasználásának tiltását szorgalmazta, és amelyet mindössze Németország és Olaszország épített be a jogrendszerébe.

Beszámolt arról is: az Európai Bizottság májusban regisztrálta, és az uniós döntéshozók várhatóan napirendjükre tűzik azt az állampolgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy az emberi életet a fogantatásról óvják, így az EU ne finanszírozzon olyan tevékenységeket, amelyek ezzel ellentétesek.

2012. szeptember 28.

MTI, Konferencia a magzatvédelemről – Kövér: a gyermekvállalás nemzetstratégiai ügy