Nyitott szemmel a gyermekek védelmében – gyermekjogi konferencia

Nyitott szemmel a gyermekek védelmében – Gyermekjogok, gyermek- és ifjúságvédelem a V4 országokban” címmel szervez nemzetközi konferenciát partnerünk, az ERGO Európai Regionális Szervezet 2013. november 20.-án, a Gyermeki Jogok Világnapja alkalmából a Magyar Országgyűlés Felsőházi termében.

A gyermekek jogainak betartatása és érvényre juttatása minden más állampolgári jognál nehezebb feladat elé állítja a szakembereket, mivel a gyermekek kiszolgáltatottak, védelemre szorulnak, jogi szempontból nem cselekvőképesek és nem tudnak élni a jogérvényesítés általánosan használt eszközeivel. A gyermeki jogok területén éppen ezért meghatározó a jogsértések rejtetten maradása, kevés ügyből születik beadvány, kevés gyermekjogi eljárás indul. A gyermekek nem tudják, hogy egy jogsértés esetében kihez fordulhatnak, kitől kérhetnek támogatást, sőt sokszor nincsenek is tisztában a jogaikkal.

Az utóbbi években a gazdasági válság hatására, a szociális problémák növekedésével a gyermekek helyzete is rosszabodott, növekszik a jogsértések, a bántalmazások száma. A problémák nem csak Magyarországot érintik érzékenyen, hanem az egész Közép-Európai régiót.

Az ERGO Európai Regionális Szervezet Nyitott szemmel a gyermekek védelmében” című nemzetközi konferenciájának éppen azért az a célja hogy a V4 országok szakemberei közösen keressenek és találjanak megoldásokat a jogsértések megelőzésére, a megtörtént esetek felgöngyölítésére és az áldozatok utógondozására.

A konferencián a törvényhozás, a döntéshozók, az oktatás és a civil szervezetek együttműködési, közös problémamegoldási lehetőségeit tekintik át az előadók és megismerhetünk jó nemzetközi példákat. Célunk, hogy visegrádi partnereinkkel együtt egy új tematizációs keretbe is helyezzük a gyermekjogokkal kapcsolatos gondolkodást és közbeszédet, kiterjesztve a gyermeki jogokat a szorosan vett jogi definíción túlra, hiszen a gyermekeket megilleti az élethez való jog, a családhoz, apához, anyához való jog, a gyermekkorhoz való jog is.

A konferencia fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A konferencia keretében kerül sor az ERGO Európai Regionális Szervezet által alapított Ezüst Liliom díj átadására, melyet a projektben részt vevő négy ország – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – egy-egy olyan szakembere kap, aki sokat tett a gyermekek védelméért.

A konferencia a Visegrádi Alap és a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával jött létre.

További információ és regisztráció a konferenciára: www.nyitottszemmel.ergo-net.hu

A bejegyzés kategóriája: Híreink
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>