Polgár Portál: A gyermekvállalás nemzetstratégiai ügy

Ami a családnak bevált, a népnek is jó. A gyermek nem magánügy, hanem a közjó egyik eszköze, a gyermekvállalás pedig nemzetstratégiai ügy – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a konferencia fővédnöke, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének Az élet: ajándék című nemzetközi konferenciáján pénteken, a Parlament felsőházi termében.

A házelnök igazságosnak és helyénvalónak tartja, hogy a gyermeknevelés költségeihez az állam adókedvezménnyel vagy családi pótlékkal járul hozzá, ez ugyanis egy befektetés a jövőbe. Nem valódi kedvezmény, mert nem hozza kedvezőbb helyzetbe a családosokat, a gyermektelenekhez képest csupán csökkenti a hátrányaikat a megélhetés tekintetében.

A rendezvényen kiváló nemzetközi hírű szakemberek tartottak előadást a család- és életvédelemmel kapcsolatos kérdésekről, érintve annak egészségügyi, szociális és jogi szegmensét. Ezt követően kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg, hogy miként lehetne szervezetten segíteni a krízishelyzetben lévőknek. Szükségesnek tartják a szakmai és civil szervezetek hosszú távú összefogását, hogy a bajba jutottak megfelelő információk birtokában tudjanak dönteni. Ahhoz, hogy a megfogant gyermekek jó körülmények között szülessenek meg, a leendő szülőket megfelelő információval kell ellátni.

Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a gyermekvárás, -szülés és a gyermekek egészséges felnevelése során a családok hozzájuthassanak a számukra legmegfelelőbb, személyre szabott ellátáshoz, csökkentve kiszolgáltatottságukat. Ehhez szükség van egy kellően felkészült szakembergárdára, annak érdekében, hogy a családokat ezen az úton végig tudják kísérni.

Polgár Portál, 2012. szeptember 30.