Siklósi Beatrix laudációja – Arany Búzaszem díj, 2013

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Siklósi Beatrix! „Ezer meg ezer búzaszem a csűrben/ Csak a sorsok közt nincs találkozás” – írja Weöres Sándor. Az Arany Búzaszem díjat azért alapították, hogy egymásra találjanak azok, akiknek a búza többet jelent annál, mint hogy jóllakik az ember. Hiszen, ahogy a Bibliában olvassuk: „Nem csak kenyérrel él az ember…”

A népi kultúra bizonyos búzaszemekben Jézus arcmását véli felfedezni, míg az Arany Búzaszem díjakkal azokat jutalmazzák, akik felismerték: azzal segíthetjük embertársainkat, ha munkánkkal nemcsak saját életünket tartjuk fenn, hanem másokat is megtartunk szeretetben.

Sokféle lehet a másokért, a nemzetért érzett felelősség. Eszköze lehet a film, a média. Tudjuk: a valóság és a megismerhetőség határai sokszor nem azonosak. Mivel a valóság nem egyenlő az adatok halmazával, a valóságról sokszor nehezebb beszélni, mint metaforákkal írni körül a gondolatainkat.

Siklósi Beatrix a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főtanácsadója átveszi a díjat Pelczné dr. Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselőtől. (Képgalériáért kattintson a képre!)

Siklósi Beatrix televíziós munkái azért is fontosak, mert riportjaiban, írásaiban a látvány nem takarja el az igazságot, hanem szembesít minket a környező világgal. Úgy hat az érzelmeinkre, hogy nem manipulál, hanem szemléltet, feltár, hiszen tudja: a legnagyobb kaland maga a valóság.

Az Arany Búzaszem díjat olyan nők nyerhetik el, akik „áldozatot hoztak a nemzetért”. A nemzet, az otthon nem más, mint 1100 éves történelmünk, magyar hagyományunk, keresztény hitünk, családunk.

Azt írta Csoóri Sándor, hogy „a valóság sosem csak tényszerű, adatszerű jelenség, hanem szellemi is. Nem magától alakul ki – meg kell teremteni, létre kell hozni, akár egy zeneművet.” Siklósi Beatrix televíziós munkái a valóságot rendszerbe ágyazva, összefüggéseiben tárják fel, megmutatva az álmunkat is, ami a valóságunk másik dimenziója.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Pelczné dr. Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő, Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főtanácsadója és Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke. (Képgalériáért kattintson a képre!)

Siklósi Beatrix rengeteg feladatot vállalt magára, mégis szabad ember maradt, olyan szabad ember, aki egyszer Gyergyóban van, 800 kilométerre Budapesttől, hogy aztán rövid időn belül a Kárpát-medence másik szegletéből tudósítson. Mi ez, ha nem küldetés?

Örömmel gondolok arra, hogy közös harcaink is vannak. 2006 forró őszén és utána együtt küzdhettünk a megvertek és megbélyegzettek igazságáért Budapesten, Genfben, Brüsszelben, a Verem Klubban. Bea gyönyörű filmet alkotott. A Kossuth téri édesapa simogató kezét kisfia fején nem lehet feledni. Ezt külön köszönöm!

A küldetést csak töretlen hittel, a konfliktusokat vállalva, az igazság igézetében lehet megvalósítani. Az Arany Búzaszem-díj szellemiségének fontos eleme, hogy segítse a női érzékenység és a női aspektus megjelenését a közgondolkodásban.

Balogh Zoltán emberi erőforrás miniszter méltató szavait Siklósi Beatrixról Ozsváth Kálmán, az Echo TV műsorvezetője, a díjátadó moderátora olvasta fel. (Képgalériáért kattintson a képre!)

Tisztelt Siklósi Beatrix, kedves Bea, szívből gratulálok, kívánom, hogy még sok ideig birtokold a téged jellemző óriási lendületet, s bízom benne, hogy ennek köszönhetően sokunkat örvendeztethetsz meg számos alkalommal kiemelkedő alkotómunkáddal!

Balog Zoltán,
az emberi erőforrások minisztere