MiNők.hu: Siklósi Beatrix és Orosz Ildikó kapták az Arany Búzaszem díjakat 2013-ban

Hatodik alkalommal adta át a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 2013. november 30.-án az Arany Búzaszem Díjakat. Az elismerést idén Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főtanácsadója és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke kapta. A díjakat Pelczné dr. Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő és Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökasszonya adta át.

A rendezvény fővédnöke, Pelczné dr. Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő azt mondta: sokan tesznek a közért, de most olyan, a köz iránt cselekedni és tevékenykedni akaró nőket köszöntenek, akik még a legnehezebb körülmények között sem felejtették el a köz iránt érzett felelősségüket. „Sokszor mondjuk, hogy az angyalok itt járnak köztünk, de aztán nem vesszük észre őket” – fogalmazott. Pelczné Gáll Ildikó köszönetet mondott a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének is. Mint mondta, az emberek hangján olyan sorsokat mutatnak be, amelyek valamilyen módon figyelemre, említésre méltóak. Ezek lehetnek nehéz, vagy például szolgáló, követésre méltó életek. Az európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, az Asszonyszövetség nemes ügyet képvisel a mindennapokban, példaként szolgálhatnak a széles társadalom számára.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért felolvasták méltató szavait. A miniszter azt írta: „Siklósi Beatrix televíziós munkái azért is fontosak, mert riportjaiban, írásaiban a látvány nem takarja el az igazságot, hanem szembesít minket a környező világgal. Úgy hat az érzelmeinkre, hogy nem manipulál, hanem szemléltet, feltár, hiszen tudja: a legnagyobb kaland maga a valóság.” Küldetése során rengeteg feladatot vállalt magára – hangsúlyozta méltatásában a miniszter, aki azt is felidézte, hogy 2006 forró őszén „közös harcaik” is voltak Siklósi Beatrixszal, ugyanis együtt küzdöttek a megvertek igazságáért Budapesten, Genfben és Brüsszelben egyaránt.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Orosz Ildikó tevékenységét méltatva azt mondta: „Orosz Ildikó – vérbeli pedagógus. Kitartását, bátorságát, elszántságát szoktuk emlegetni. Az 1990-es évek elején éppen a „legmélyebb gödörben” lévő kárpátaljaiak „kaparták ki magukat” és indítottak főiskolát, elsőként a Kárpát-medencei magyar közösségek közül. Néhány fiatal kárpátaljai – Fodó Sándor neveltjei – köztük Orosz Ildikó voltak és ma is ő a főiskola motorja, szíve-lelke. A főiskola 1996-ban indult, de azóta sincs év, amikor beruházásba, fejlesztésbe ne kezdett volna. Az impozáns beregszászi épület a magyar város, a közösség szellemi központja lett, a diákok nemzeti elhivatottságot tapasztalnak és tanulnak, a falakról, a környezetből is ez árad. Az innen kikerülő pedagógusok így a jövő biztos zálogai.” Szász Jenő köszönet mondott a kitüntetett helytállásért, s azért, hogy az általa képviselt ügyet mások számára is vonzóvá tette.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke azt mondta: az Arany Búzaszem díjazottjai munkásságukkal, áldozatvállalásukkal, közéleti szereplésükkel, sokszor lemondásokkal, de olyan életutat futottak be, „amelyre sokan csak ácsingóznak”.

MiNők.hu, 2013. december 4.: Siklósi Beatrix és Orosz Ildikó kapták az Arany Búzaszem díjakat 2013-ban

Kategória: Sajtómegjelenések | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>