Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség: Átadták az Arany Búzaszem Díjat

Ékes Ilona képviselő asszony felterjesztése alapján Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főtanácsadója, és Lévai Anikó felterjesztése alapján Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke kapta az idén az Arany Búzaszem Díjat.

A díjat minden évben egy olyan magyarországi és egy olyan határon túli nőnek ítélnek oda, aki példaadóan áldozatot hozott a közösségért, a nemzetért. Ezért is választották az Arany Búzaszem Díj jelmondatának János Evangéliumának a következő sorát: “Ha a búzaszem nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz.” (Jn 12,24)

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által szervezett szombati, budapesti ünnepségen Pelczné Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő adta át a díjakat. A Fidesz alelnöke azt mondta: sokan tesznek a közért, de most olyan, a köz iránt cselekedni és tevékenykedni akaró nőket köszöntenek, akik még a legnehezebb körülmények között sem felejtették el a köz iránt érzett felelősségüket. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért felolvasták méltató szavait. A miniszter azt írta: Siklósi Beatrix televíziós riportjaiban, írásaiban nem takarja el a valóságot, hanem szembesíti vele a nézőt. Küldetése során rengeteg feladatot vállalt magára – hangsúlyozta méltatásában a miniszter, aki azt is felidézte, hogy 2006 forró őszén „közös harcaik” is voltak Siklósi Beatrixszal, ugyanis együtt küzdöttek a megvertek igazságáért Budapesten, Genfben és Brüsszelben egyaránt.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Orosz Ildikó tevékenységét méltatva azt mondta: a díjazott vérbeli pedagógus, akinek a kitartását, az elszántságát, a bátorságát szokták emlegetni. Felidézte, az 1990 évek elején a kárpátaljaiak főiskolát indítottak, elsőként a Kárpát-medencei magyar közösségek közül. Orosz Ildikó ma is a főiskola „motorja, lelke” – mondta Szász Jenő, aki köszönet mondott a kitüntetett helytállásért, s azért, hogy az általa képviselt ügyet mások számára is vonzóvá tette.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke azt mondta: az Arany Búzaszem díjazottjai munkásságukkal, áldozatvállalásukkal, közéleti szereplésükkel, sokszor lemondásokkal, de olyan életutat futottak be, „amelyre sokan csak ácsingóznak”. Pelczné Gáll Ildikó, aki a díjátadó fővédnöke is egyúttal, köszönetet mondott a szervezet munkájáért. Azt mondta, az emberek hangján olyan sorsokat mutatnak be, amelyek valamilyen módon figyelemre, említésre méltóak. Ezek lehetnek nehéz, vagy például szolgáló, követésre méltó életek. Az európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, az asszonyok érdekszövetsége nemes ügyet képvisel a mindennapokban, példaként szolgálhatnak a széles társadalom számára.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége egy 2000-ben alakult ernyőszervezet. Számos polgári és keresztény értékrendű, női vagy nőket segítő civil szervezetet képviselve van jelen a közéletben. Mottója: Amilyen a nő, olyan a család, és amilyen a család, olyan a társadalom.” (Veres Pálné)

Az Asszonyszövetség a lányoknak, asszonyoknak és civil szervezeteknek egy olyan együttműködése, amely a természetes női ideált képviselve elősegíti a nőknek a családban, a munkában és a közéletben való kiteljesítését. Fontosnak tartja a nők egészséges önbizalmának erősítését. Működésének egyik kulcsfontosságú eleme a szemléletformálás. Arra törekszik, hogy a női szempontok megjelenjenek a közgondolkodásban és erősödjön a nők közéleti szerepvállalása.

Az eddigi díjazottak sorában van Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke és Jakumetovic Rozalija, a Vukovári Magyar Egyesület elnöke. A díjakat 2012-ben Schmittné Makray Katalin asszony adta át.

Teleki Júlia délvidéki írónő és Cseresnyésné Kiss Magdolna, a Keskenyúton Délvidék 1944-45 Alapítvány képviselője. A díjakat 2011-ben Schmittné Makray Katalin asszony adta át.

Dr. Aczél Petra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, és Nyisztor Ilona, Magyar Örökség Díjas csángó népdalénekes. A kitüntetést 2010-ben Dr. Szentágothai Klára asszony adta át.

2009-ben díjazott lett Csapó Emma hitoktató és Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület elnöke, az újvidéki Apáczai Diákotthon igazgatónője. A díjakat Mádl Dalma asszony, a Magyar Katolikus Caritas jószolgálati nagykövete adta át.

2008-ban Fülöp G. Dénesné Suba Ilona és Dr. Halász Adrien gyermektüdőgyógyász, allergológus, klinikai farmakológus kapták a díjat, melyet Lévai Anikó és Soltész Miklós adott át.

Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, 2013. december 3.: Átadták az Arany Búzaszem Díjat

Kategória: Sajtómegjelenések | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>