Siklósi Beatrix és Orosz Ildikó kapták az Arany Búzaszem díjakat 2013-ban

Hatodik alkalommal adta át a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 2013. november 30.-án az Arany Búzaszem Díjakat. Az elismerést idén Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főtanácsadója és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke kapta. A díjakat Pelczné dr. Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő és Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökasszonya adta át.

Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főtanácsadója és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke (Képgalériáért kattintson a képre!)

A rendezvény fővédnöke,  Pelczné dr. Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő azt mondta: sokan tesznek a közért, de most olyan, a köz iránt cselekedni és tevékenykedni akaró nőket köszöntenek, akik még a legnehezebb körülmények között sem felejtették el a köz iránt érzett felelősségüket. „Sokszor mondjuk, hogy az angyalok itt járnak köztünk, de aztán nem vesszük észre őket” – fogalmazott. Pelczné Gáll Ildikó köszönetet mondott a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének is. Mint mondta, az emberek hangján olyan sorsokat mutatnak be, amelyek valamilyen módon figyelemre, említésre méltóak. Ezek lehetnek nehéz, vagy például szolgáló, követésre méltó életek. Az európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, az Asszonyszövetség nemes ügyet képvisel a mindennapokban, példaként szolgálhatnak a széles társadalom számára.

Pelczné dr. Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő (Képgalériáért kattintson a képre!)

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért felolvasták méltató szavait. A miniszter azt írta: „Siklósi Beatrix televíziós munkái azért is fontosak, mert riportjaiban, írásaiban a látvány nem takarja el az igazságot, hanem szembesít minket a környező világgal. Úgy hat az érzelmeinkre, hogy nem manipulál, hanem szemléltet, feltár, hiszen tudja: a legnagyobb kaland maga a valóság.” Küldetése során rengeteg feladatot vállalt magára – hangsúlyozta méltatásában a miniszter, aki azt is felidézte, hogy 2006 forró őszén „közös harcaik” is voltak Siklósi Beatrixszal, ugyanis együtt küzdöttek a megvertek igazságáért Budapesten, Genfben és Brüsszelben egyaránt.

Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főtanácsadója (Képgalériáért kattintson a képre!)

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Orosz Ildikó tevékenységét méltatva azt mondta: „Orosz Ildikó vérbeli pedagógus. Kitartását, bátorságát, elszántságát szoktuk emlegetni. Az 1990-es évek elején éppen a „legmélyebb gödörben” lévő kárpátaljaiak „kaparták ki magukat” és indítottak főiskolát, elsőként a Kárpát-medencei magyar közösségek közül. Néhány fiatal kárpátaljai – Fodó Sándor neveltjei – köztük Orosz Ildikó voltak és ma is ő a főiskola motorja, szíve-lelke. A főiskola 1996-ban indult, de azóta sincs év, amikor beruházásba, fejlesztésbe ne kezdett volna. Az impozáns beregszászi épület a magyar város, a közösség szellemi központja lett, a diákok nemzeti elhivatottságot tapasztalnak és tanulnak, a falakról, a környezetből is ez árad. Az innen kikerülő pedagógusok így a jövő biztos zálogai.” Szász Jenő köszönet mondott a kitüntetett helytállásért, s azért, hogy az általa képviselt ügyet mások számára is vonzóvá tette.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke laudálja Orosz Ildikót. (Képgalériáért kattintson a képre!)

A díjátadóra 2013. november 30.-án, szombaton, az Aranytíz Kultúrházban került sor. Az ünnepség nyitányaként Gaál-Wéber Ildikó operaénekes Rossini: A sevillai borbély című operájából Rosina áriáját, zárásaként Verdi: Don Carlos című operájából Eboli nagy áriáját adta elő, zongorán kísért: Harazdi Miklós. A díjátadón Arany Ariella, Arany Ariella, a XV. Kossuth Lajos Szónokverseny Gulácsy Irén díjas legjobb női előadója szónokversenyen elhangzott rögtönzését is meghallgathattuk.

Az Arany Búzaszem díj és oklevél (Képgalériáért kattintson a képre!)

 

Fotók: Zentai Rita

A rendezvény támogatói:
  

A bejegyzés kategóriája: Arany Búzaszem díj, Sajtóközlemények
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>