VIII. Kárpát-medencei Asszonytalálkozó – Zárónyilatkozat

Zárónyilatkozat

VIII. Kárpát-medencei Asszonytalálkozó
a „Virágzó Civil Világért”
2012. június 8-9-10, Kecskemét

A Magyar Asszonyok Érdekszövetségének tagsága, tagszervezetei és más női civil szervezetek nyolcadik éve jövünk össze a Kárpát-medence régióiból, hogy megtapasztaljuk a női összetartozás megerősítő erejét. Az idei találkozónak a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület adott otthont Kecskeméten. A konferencián 28 szervezet képviseltette magát.

A konferencia témaköreit az Asszonyszövetség mottója határozta meg: „Amilyen a nő, olyan a család, és amilyen a család, olyan a társadalom.” (Veres Pálné).

Jelen konferenciánkon is elsősorban arra kerestük a választ, hogy milyen feladatok várnak ránk: lányokra, asszonyokra, női civil szervezetekre a közeli és távolabbi jövőben. Milyen kihívásokkal kell szembenéznünk közéleti szerepvállalásaink, oktatási-nevelési feladataink ellátása és hitünk erősítése tekintetében.

A jövőben is kiállunk a nemzeti összetartozásunk, hagyományaink ápolása és értékeink átadása mellett.

Szolidárisak vagyunk a szükséget szenvedő embertársaink iránt. Minden olyan intézkedést támogatunk, amely a Kárpát-medencében élő magyar családok életminőségének javítását szolgálja.

Örömmel fogadtuk, hogy a kormány miniszteri biztost nevezett ki a nők munkaerő-piaci helyzetének javítására. Támogatjuk a nők részmunkaidős, rugalmas és távmunkában történő foglalkoztatását, amely a munka és a család összeegyeztetését nagymértékben segíti.

Fontosnak tartjuk támogatni a munkába visszatérni szándékozó nők képzését, életpályájuk tudatos tervezését.

Fontosnak tarjuk támogatni a gyes-en, gyed-en lévő édesanyák térítésmentes továbbtanulását a szakképzésben és a felsőoktatásban.

Támogatjuk a nők magasabb részvételi arányát a közéletben, segíteni kívánjuk helyi szinten a nők önkormányzati képviselői szerepvállalását.

Kezdeményezzük a férfiakkal együttműködve olyan programok kidolgozását, amelyek a szemléletformáláson túl lehetőséget adnak arra, hogy a nők választási lehetősége nagyobb támogatást kapjon a hivatás, a gyermeknevelés, a család és a közéleti szerepvállalás összeegyeztetésével.

Kérjük, hogy az oktatásban, az ifjúság nevelésében kapjon kiemelt szerepet a női és férfi szerepek kiegyensúlyozottsága.

Részt kívánunk venni a családbarát közgondolkodás erősítésében. Minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely az óvodai neveléstől az ifjúság nevelésén keresztül az egészséges, kiegyensúlyozott felnőtté válást segíti elő.

Fontosnak tartjuk további támogatások kidolgozását az egyszülős családok segítésére és az idős szülők családban, otthontörténő gondozására, ápolására.

Minden olyan programot támogatunk, amelyek a családon belüli generációk együttélését, közös családi vállalkozását erősíti.

Hisszük, hogy a női küldetés minőségénél fogva kiutat jelenthet jelenlegi válságos helyzetünkből, a női szolidaritás és összefogás erejével, ezért a résztvevő szervezetek képviselői közös cselekvési programban határozták meg a következő évre vonatkozó feladataikat.

Kecskemét, 2012. június 10.

A zárónyilatkozat elfogadásának hiteléül:

Engert Jakabné, Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke

Gerberné Farkas Zsuzsanna, Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke

Ékes Ilona, Magyar Asszonyok Érdekszövetségének tiszteletbeli elnöke

A bejegyzés kategóriája: Asszonytalálkozó, Sajtóközlemények
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>