A Kézdivásárhelyi Nők Egyesület képviselete a Magyarországi Országházban – Szék-helyek

A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete a Kárpát-medencei Magyar családok konferenciáján és a Szovjetunióba hurcolt Magyar politikai rabok és kényszermunkára ítéltek emléknapján. A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége szervezésében került sor a XIV. Kárpát-medencei Asszonytalálkozóra 2018.november 24-én, az Országház Felsőházi termében.

Az asszonytalálkozót Szőnyi Kinga elnök asszony köszöntő beszéde nyitotta meg. A Kárpát-medencei magyarok megmaradásáról szóló konferencián előadást tartott Bábiné Szottfried Gabriella az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő tagozatának elnök asszonya.

Bemutatkoztak a civilszervezetek , Felvidékről Okos Csaba és Diósi Katalin a Sólyom Gyermekei Polgári Társulás alapítói “Felvidékünk közös kincsei” címmel ,a gyermektáborok fontosságáról tartottak előadást.

Erdélyből Biszak Enikő a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének alelnöke “Haza,hagyomáy,hozomány “címmel a közösségerősítő szerepvállalásról beszélt.

Délvidékről G.Nagy Imola írónő “Mit ér az ember,ha Magyar ?”,egy meghurcolt délvidéki családapa életéről beszélt a családjához írt levelek alapján.

Kárpátaljáról Őry László a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke“A művészet összetartó ereje “címmel tartott biztató jövőképet kialakító előadást.

A találkozó keretében átadták az Arany Búzaszem-díjat, Dr.Törös Edit budapesti reumatológus orvosnak, Bálint Irma székelyudvarhelyi családi vállalkozónak, valamint Katkó László igazgatónak Kárpátaljáról.

A konferencián közreműködtek Pótka Éva Kölcsey-díjas színművész, Balázs Vivien a 4.Felvidéki Kincsőrző Találkozó aranyokleveles mesemondója, Kovács Panna, Gulácsy Irén-díjas, a 19. Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny legjobb női szónoka.

Tudatosan tartották a konferenciát november 24-én,az emléknapon, hiszen nem volt olyan közösség és magyar család a Kárpát-medencében, amelyet valami módon ne érintette volna a Gulág, illetve a második világháború utáni magyarellenes megtorlások szörnyűségei. A témáról Cseresnyésné Kiss Magdolna,a Keskeny úton Alapítvány elnöke tartott előadást . Az emlékezés és tiszteletadás része volt a Szent István-bazilikában “Akikért nem szólt a harang ” szentmise. Ezt követte “Mondjátok el gyerekeiteknek! Ez is a történelem része ” megemlékezés a Rákóczi rendezvényhajón, az áldozatok emlékére. A szomorú hangulat ellenére is felemelő volt , az “összmagyarság “ jelenléte.

Biszak Enikő – Siculus Rádió

Forrás: Szék-helyek

Kategória: Sajtómegjelenések | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>