Augusztus 20: Észak- Borsod bemutatkozik

augusztus 20 program BudapestInteraktív kiállításon nyerhetnek bepillantást Észak-Borsod hagyományaiba az érdeklődők az az ERGO-Európai Regionális Szervezet és az Észak-Borsodi LEADER Únió Egyesület közös programján augusztus 20-án, az Asszonyszövetség székházában.

Gyógynövénytartalmú szappanokat, modern csipkeékszereket, filc virágokat készíthetnek a látogatók és megcsodálhatják és meg is ízlelhetik a különféle mintázatú molnárkalácsokat.

Az észak-borsodi térség 30 települést foglal magába (Arló, Bánréve, Borsodbóta, Borsodnádasd, Borsodszentgyörgy, Bükkmogyorósd, Csernely, Csokvaomány, Domaháza, Dubicsány, Farkaslyuk, Gömörszőlős, Hangony, Hét, Járdánháza, Kelemér, Királd, Kissikátor, Lénárddaróc, Nekézseny, Putnok, Sajómercse, Sajónémeti, Sajópüspöki, Sajóvelezd, Sáta, Serényfalva, Uppony).

A térség népszokásait tekintve két részre osztható: a gömöri hagyományok (pl.: gömöri csipke) a mai napig nagy hírnévnek örvendenek, ugyanakkor a barkó népszokások az idők folyamán megkoptak, újrafelfedezésre várnak. A Barkó az új stílus című projekt elindításával célunk volt a barkó hagyományok megőrzése, fiatal és az idősebb generáció közötti párbeszéd elindítása, népi értékeink tovább örökítése és megújítása.

Az ERGO közreműködésével – a teljesség igénye nélkül – az alábbi interaktív kiállítást tekinthetik meg a látogatók:

- szappanöntés: A térség bővelkedik gyógynövényekben, így a helyi kézműves hagyományok a különféle gyógynövénytartalmú, gyógyító hatású szappanokban is megmutatkoznak.

- vert csipke: A gömöri csipke nagyhírű múlttal rendelkezik, ugyanakkor mára már kevesen vannak azok, akik gyönyörű munkáikkal elkápráztatják a nagyközönséget. Mi megpróbáltuk feleleveníteni ezt a hagyományt, a bátrabbak modern csipkeékszereket készíthetnek az alkotókkal

- molnárkalács sütés: A térség rendkívül izgalmas kohászati múlttal rendelkezik, így a régi -1900-as évekbeli- sütővasakkal mintázott Molnárkalács Fesztivál mindenképpen kuriózumnak számít a térségben. A fesztivál hangulatát kívánjuk elvinni a rendezvényre is, annak érdekében, hogy a nagyközönség megcsodálhassa a különféle mintázatú molnárkalácsokat és természetesen megízlelje az észak-borsodi ízeket.

- filcvirágok készítése: A barkó rózsa mintájára készült filc virágok készítése kicsiknek és nagyoknak is izgalmas feladat. A filcből virágok készülnek, melyeket a mind a lányok mind a hölgyek ékszerként, kitűzőként használhatnak majd.

Részletes program

- 10:00 Megnyitó:  a térség, alkotók bemutatása

- 10:30 Tusay Lászlóné (Baba néni) mesél a csipkeverésről (ez nagyon izgalmas, régen csontokkal verték a csipkét, Baba néninek fantasztikus történelmi történetei vannak) és bemutatja a csipkéit is

- 11:00 Márta néni gyógynövényeiről mesél, technikákról, módszerekről (lekvár és gyógytea kóstolás), a festményeit, fafaragásait mutatja be (faágakból készít Márta néni fantasztikus szobrokat)

-11:30 Szappanöntés- Tengely Kata és Papp Erzsébet a szappanöntés művészetét mutatja be, gyógynövényes szappanokat készítenek, meg lehet tanulni a szappanöntést, hogy milyen szappan mire jó

- 12: 15 A Molnárkalácsosok mesélnek a molnárkalács eredetéről, a sütővasak sokszínűségéről, a már elkészült molnárkalács kóstolása.

A rendezvény ideje alatt a térségről készült fotókiállítás látható az Asszonyszövetség központjában, illetve a helyi kézművesek, alkotók műveinek kiállítása tekinthető meg.

Helyi gyógynövényekből készített tea mellett szívesen mesélünk projektjeinkről, helyi kezdeményezéseinkről az érdeklődőknek.

Kategória: Híreink | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>