„Csak az igazán elhívatott emberek tudnak és képesek ilyen életpályán helytállni.” – Id. Katkó László méltatása

Id. Katkó László méltatása a Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért díj átadásakor. A laudációt mondta dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátalja Magyar főiskola rektora.

Id. Katkó László 1995-től az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonának igazgatója, ami rászoruló, árva és sérült gyermekeknek, leányoknak ad otthont.

1950-ben született református magyar paraszti családba az Ungvár melletti Szürtén. Édesapja 1944-ben esett szovjet hadifogságba, ahonnan hazatért ugyan, de korán meghalt.

A kötelező sorkatonai szolgálat letöltése után az Ungvári Állami Egyetem mérnöki karán tanult tovább, de ez alatt az idő alatt több alkalommal is éreztették vele, hogy politikailag nem megbízható a rendszer számára.

Az egyetemmel egy időben kezdett dolgozni az Ungvári Vegyigyárban, ahol összesen 25 évet töltött.

1977-ben kötött házasságot és két fiúgyermeke született.

Korán megértette és tudta, Isten ügyének szolgálatát kell végeznie a család és munka mellett, mert Aki a feladatot adja, az ad hozzá hitet és erőt is.

Az első ilyen feladat, az volt, amikor 1982-től a Szürtei Református Gyülekezet presbitere lett (később 1996-tól a gyülekezet gondnokává választották). Ebből több konfliktusa támadt a munkahelyén és még a községben is, ugyanis presbiter sokak szerint csak nyugdíjas személy lehetett.

1989-ben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szürtei alapszervezetének elnökévé választották, de 1991-től nem vállalta tovább a tisztséget, mert időközben az Ungi Egyházmegye főgondnokává választották, és a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) zsinatában való részvétel és a munkahelye túl sok terhet rótt rá.

1993-ban nyílt az első református líceum, Nagyberegen, aminek a megnyitás körüli ügyintézésével bízták meg.

Még ebben az évben kezdődött az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon építése, amiben részt vett, mint az építési bizottság tagja.

1995-re befejeződött ugyan az épület falainak teljes felépítése, de nem volt sem elektromos áram, sem ivóvíz, sem pedig fűtés. Ekkor a zsinat úgy határozott, hogy vegyen részt a technikai gondok elhárításában, ezek után döntöttek úgy, hogy kinevezik a gyermekotthon igazgatójának.

Ez volt az az igazi feladat, amire Isten elhívta.

Mindazt a tudását és tapasztalatát kamatoztathatta, amit mérnökként vagy Isten szolgájaként, presbiterként szerzett.

Ha az otthon ügyeiről van szó, nem ismer lehetetlent. Az otthon mindig is többről szólt, mint egy gyermekotthon: megszámlálhatatlan közösséget érintő konferenciát, rendezvényt bonyolított le, a hollandiai szervezetek az otthonon keresztül támogattak kórházakat, iskolákat, gyülekezeteket felekezettől, nemzetiségtől és hovatartozástól függetlenül. Sok magas rangú látogatót fogadhattak a gyerekek, számtalan felkérést teljesítettek, főleg, ha a magyarság ügyéről volt szó.

2009-ben legnagyobb megdöbbenésére kitüntették a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével, amit nagyon nagy megtiszteltetésnek tartott.

2014-ben Dizseri-díjat kapott,

2016-ban pedig Nagydobrony díszpolgárává avatták.

2017. augusztus 18-án az otthon nevében Külhoni Magyarságért Díjat vehetett át Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettestől.

A kitüntetéseket azért az áldozatos munkáért kapta, amit Isten segedelmével a gyermekotthonon túl a magyarságért tett.

Legfőbb feladatának az otthonban élő gyermekek nevelését, ellátását tartja és mind e mai napig ez a célja, hogy jóravaló magyar asszonyok váljanak a lányokból.

A gyermekotthon vezetőjeként nagyon sok gazdasági-pénzügyi nehézséggel szembesült, mert az ukrán államtól semmilyen segítséget nem kaphatott, így jött az ötlet, hogy saját gazdaságot hozzon létre és ezáltal az otthon ne legyen annyira kiszolgáltatva anyagilag.

Az elmúlt 22 év alatt gyermekei az Úrnak hála, még soha nem éheztek, soha nem fáztak, öltözetük nem volt hiányos. Az otthon megtermel sok zöldségfélét, az állatok számára takarmányt, így mindig van friss zöldség, hús, tejtermékek, méz.

Csak az igazán elhívatott és önmagukat felülmúló emberek tudnak és képesek ilyen életpályán helytállni, mindezért egyedül Istené legyen a dicsőség.

Kategória: Arany Búzaszem díj, Cikkek | A közvetlen link.