„Ha a gátmetszésre tényleg mindig szükség lenne, már kihalt volna az emberiség”

Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász, gyakorló orvos szerint jellemzően kétféle hibát követnek el a nők a szülésre készülés során. Aki nagyon felkészül, minden könyvet elolvas, az pontos tervekkel érkezik a szülőszobára, és mivel közben módosul a „menetrend” (hiszen ez egy ilyen folyamat), nagyot csalódik. Aki viszont egyáltalán nem készül fel, és az alapvető biológiai tényeket sem ismeri, az sokként éli meg az egészet. Fontos, hogy az arany középúton maradjunk – mint az élet annyi más területén.

– Az egyetem után miért a természetes szülés irányzatát választotta?

– Aki hisz a véletlenekben, azt mondhatná, véletlenül. Pécsen végeztem, majd feljöttem Budapestre, és felkerestem sok kórházat. Több helyen azt mondták, nem szeretnének női szülész-nőgyógyász kollégát, máshol más okkal utasítottak el, végül a Szent Imre Kórházban Rákóczi professzor azt mondta, hogy ő kifejezetten szereti a női munkatársakat, úgyhogy próbáljuk meg. Elkezdtem dolgozni, és akkor ott Dr. Bálint Sándor meg az ő csapata már néhány éve működtették azt a szülészetet, amit ma alternatívnak hívunk, pedig ez az „eredeti”. Én ebbe kapcsolódtam bele – szerencsés vagyok, mert rögtön az egyetem után ezt tanultam meg, ebben szocializálódtam.

– A háborítatlan szülés kapcsán gyakran elhangzik, hogy hosszabb a medikalizált szülésnél, hiszen megvárjuk, amíg a folyamatok a maguk ütemében lezajlanak a nő testében. Nem kell attól tartani, hogy a kismama a normálisnál jobban elfárad?

– A szülés mindenképpen egy fárasztó dolog – de például a maratoni futás is az. Nem kell megijedni, ha vajúdás közben azt érzi a nő, hogy kimerült, hiszen ez egy testet és lelket megpróbáló élmény, de ugyanakkor fantasztikus esemény is. Amikor egy szülőnő úgy érzi, hogy nem bírja tovább, akkor van nagy szerepük a segítőknek, hogy átbillentsék őt ezen a ponton. A fáradtság önmagában semmiképp nem lehet az oka a folyamat siettetésének. A medikalizált szülés valóban lehet gyorsabb, de előfordulhat, hogy azt a tempót sem a baba, sem a mama nem tudja lekövetni.

Ezzel együtt mi is szoktunk beavatkozásokat végezni, ha szükséges: időnként oxitocininfúziót kap a kismama, természetesen császármetszést is végzünk, ha olyan helyzet alakul ki, és ha indokolt, a szülés indításának is helye van a természetes szülésben.

– A kismamák között újra és újra elterjed a hír, hogy a magánkórházak nincsenek felkészülve az esetleges komplikációkra. Van ennek valóságalapja?

– A Róbert Károly Magánkórház szülészeti osztálya egy egészséges, előreláthatólag komplikációmentes szülés biztonságos ellátására van felszerelve – de egyébként ugyanebbe a kategóriába tartozik a Szent Imre Kórház és a Szent István Kórház szülészeti osztálya is, ahol szintén nagyon sok gyerek születik minden évben. A szülés közben előforduló komplikációkra természetesen fel vagyunk készülve. Ritkán adódhat olyan nem várt helyzet, hogy egy kisbaba intenzív orvosi ellátásra szorul, ilyenkor – hasonlóan sok más szülészet gyakorlatához – a babát áthelyezzük egy speciális újszülött intenzív osztályra, hiszen minden osztálynak megvan a maga feladatköre.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatja>>

Kategória: Cikkek | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>