„Nincs lehetelen, csak tehetetlen!” – Bálint Irma méltatása

A XIV. Kárpát-medencei Asszonytalálkozón Arany Búzaszem-díjjal tüntették ki Bálint Irmát, a Bálint családi vállalkozás alapítóját. A laudációt mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Nincs lehetelen, csak tehetetlen! – ez a jelmondata annak a 65 éves, határontúlról érkező, ma is aktívan dogozó, saját vállalkozását rendíthetetlenül vezető, fáradtságot nem ismerő családanyának, akinek úgy a munkásságát, mint egész életét ez határozza meg: nincs lehetelen!

Miért ideillő e jelmondat párhuzama az Arany Búzaszem átadásakor? Mert a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége pont emiatt választotta ki őt e díjra: mert személye példamutató, olyan konok erő van a kitartásában, céltudatosságában, ami követendő. Ő hű maradt szülőföldjéhez, városához, dolgozott a legnehezebb években is Székelyudvarhelyen, és ott dolgozik a mai napig a családjáért, a közösségért…

Ő a mindenki Irmuska nénije: Bálint Irma, 2 fiúgyermek édesanyja, 2 unoka gondoskodó nagymamája, tízek munkaadója, sokak segítője és felkarolója. Hatalamsa szíve van, adni akarása, segítőkészsége határtalan, odaadása, elkötelezettsége nem ismer akadályokat.
Honnan meríti ezt a magabiztos erőt? Úgy vélem magyarázatot nyerünk, ha megismerkedünk eddigi életútjának meghatározó állomásaival, amelyek sorsát alakították, jellemét formálták.

Egy Kisküküllő menti faluban, Székelylengyelfalván született és töltötte gyermekéveit 3 testvérével. Az akkor még szinte érintetlen, hagyományos életforma nemcsak a munka becsületére tanította meg, hanem az élni akarásra, a jobb világ teremtésére való képességre. Az elemi iskola után gimnáziumba a szomszédos Székelyudvarhelyen járt, de már gimnáziumi évei alatt sem ült nyugton: nyaranként a Fekete-tenger üdülő övezeteiben dolgozott vendéglátásban.

Majd alig végezte el az asszisztensképzőt, már is dolgozni kezdett a helyi kórházban. Előbb nővérként az akkori sebészeten, majd sok év munka után az akkor újonnan épült Székelyudarhelyi Municipiumi Kórház ortopéd osztályán lett főnövér. Az itt eltöltött több mint 25 év alatt sem érte be a 3 váltás munkával, a műszakok után folyamatosan új és új dolgokba kezdett, amivel pénzt tudott keresni a család fennmaradásáért, a fiai iskoláztatásáért: textiliák varrásával, kenyérsütéssel, gombatermesztéssel, sütemények készítésével foglalkozott szabadidejében.

26 év egészségügyben eltöltött munka után, ahol számos családnak, gyereknek, szülőnek és nagyszülőnek tette elviselhetőbbé a napjait, úgy döntött, hogy otthagyja a kórházi munkáját és hivatalossá teszi az addigi hobbiját, a sütést, mert azt érezte, hogy a hagyományos sütemények hiányoznak a piaci kínálatból.2000-ben megalapította a Bálint Családi vállalkozást és létrehozta az azóta is működő Lehel Kürtősházat Székelyudvarhely központjában. Kürtőskaláccsal, majd darázsfészekkel kezdett, ma már több mint tízenötféle hagyományos kézműves süteményt készít, például kemencében sült tejfölös lepényt, sajtos pogácsát, vargabélest.

Igazi vállalkozó vált belőle, ugyanis küldetése hajtotta, ezért merészen átlépte Erdély határait, hogy a magyarság körében egyre népszerűsítse a kürtőskalácsot és a hagyományos, házi süteményeket. Teszi ezt lassan 18 éve, időt, energiát nem kímélve, hatalmas távolságot legyőzve szinte mindnen hétvégén, hisz egy évbentöbb mint 30 hétvégén, akár 2000 km-t is utazik és süti becsülettel a finom kürtőskalácsokat kicsiknek, nagyoknak. Ugyanis nincsen már Mohácsi Busójárás, Miskolci Kocsonyafesztivál, Savaria Történelmi Karnevál, Zamárdi Rozéfesztivál, vagy Debreceni Nagyvásár a székelyruhás Irmuska néni nélkül, de már a szlovákiai Komáromba is hazajár. Híres kürtőskalácsát már külföldre is eljutotta, nemrég egy Párizs melletti eseményen képviselték a magyar gasztronómiát. És nem lenne Budapesten Kürtőskalács Fesztivál az ő támogatása, szervezése és szorgos munkája nélkül!

Mint a Lehel Kürtősház alapítója termékeivel számos díjban részesült már, sőt óriás kürtőskalácsával beírta magát a Magyar Rekordok könyvébe, de közösségi munkásságát is díjazták már: 2010-ben Székelyudvarhelyért Alapítvány díját vehette át, és örökös támogatója a székelyudvarhelyi Delphi Egyesületnek, akinek legfontosabb célja nevelési programok szervezése gyermekeknek és fiataloknak.

Most a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége az Arany Búzaszem díjat adományazza Bálint Irmának a közéleti, karitatív, és közösségépítő tevékenységéért, mert úgy gondoljuk és hisszük, hogy személyes példamutatásával segíti a magyar családokat. Adjon az Isten erőt, egészséget, hogy 65 évesen ismég sokáig folytathassa munkáját, süssön nekünk még sok-sok finom kürtőskalácsot és Székelylengyelfavi vendégházában még nagyon sok magyar család élvezze elhalmozó vendégszeretetét.

Kategória: Arany Búzaszem díj, Cikkek | A közvetlen link.